Hoe vind je jouw identiteit?

Wat maakt jou uniek als mens? Wat motiveert je om in de ochtend uit bed te stappen? En wat zie je als je in de spiegel kijkt? Vaak zijn we van jongs af aan al op zoek naar wie we zijn als persoon en hoe we ons leven willen invullen.

Welke aspecten spelen een rol in de zoektocht naar je identiteit?

Je identiteit is lastig samen te vatten in enkele woorden. Meerdere aspecten zijn van belang waardoor je wordt gevormd. Denk bijvoorbeeld aan wat je doet als werk of wat je hebt bereikt in je leven. Een van de belangrijkste aspecten in de zoektocht naar identiteit is hoe jij jezelf ziet. Dit aspect bepaald hoe je naar het leven kijkt en zegt veel over jouw identiteit.

Maar hoe bepaal je jouw kijk op het leven?

Het geven van invulling aan je leven gaat vaak gepaard met een bepaald doel. Sommige mensen bepalen zelf het doel, maar de uitkomst hiervan kan soms anders lopen dan in eerste instantie gedacht. Wat als je niet zelf het doel hoeft te bepalen en iemand je daarbij wil helpen, zou je die hulp dan aannemen?

God heeft een doel voor jouw leven.

God ziet jou als Zijn meesterwerk en heeft Zijn doel voor jou al een gehele tijd bepaald. Hij heeft een doel voor je vastgesteld, nog voordat je ouders je naam wisten.

Jeremia 1:5 “Nog voordat Ik je maakte in de buik van je moeder, kende Ik je al. Al voordat je werd geboren, gaf Ik jou je taak. Toen al was Ik van plan om jou tot mijn profeet voor de volken te maken.”

Het zou toch zonde zijn als je Zijn plan voor je leven aan de kant zet en je eigen plan trekt? Hiermee loop je het risico dat je nooit volledig tevreden bent met hoe je jezelf ziet en dus niet volledig achter je identiteit komt. Door de touwtjes in Gods handen te geven kan Hij je helpen in het vormen en vinden van je identiteit.

Vind je identiteit in Christus.

De touwtjes uit handen geven klinkt eng, maar gelukkig is er een oplossing: Vind je identiteit in Christus. Door te geloven dat hij voor jou stierf en opstond ga je een eenheid vormen met Christus, voel je de verbondenheid en is het een kwestie van teamwork! Dit bepaald grotendeels hoe je jezelf ziet, omdat je streven is om een afspiegeling te zijn van Christus. De zin “What Would Jesus Do?” is niet voor niets populair geworden. Door te handelen zoals Jezus handelde, wordt je een liefdevol, vergevend persoon die zich niet laat beïnvloeden hoe anderen je zien. Want alleen hoe jij jezelf ziet is wat jou mooi maakt als persoon.

Geef een reactie

Sluit Menu