Hoe zorg jij voor zo min mogelijk stress in jouw leven?

Het aantal prikkels dat wij dagelijks tot ons nemen is de afgelopen decennia aanzienlijk vermeerderd en zal alleen nog maar toenemen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de prikkels via de televisie of reclame uitingen op straat. Maar de grootste bron van prikkels is toch wel social media. Hierdoor zijn we continu bezig met andermans mening, goedkeuring en laten zien hoe goed of leuk we het hebben.

 

Klinkt best vermoeiend en dat is het ook. De schreeuw om goedkeuring is groot en als deze uitblijft, zorgt het juist voor een rotgevoel in plaats van het gevoel van positieve bevestiging waar je naar op zoek bent. Want deze goedkeuring zorgt ook voor een bepaalde rust, wat het stress gevoel verminderd. Door het gebruik van social media is dit verlangen naar goedkeuring alleen maar groter geworden en blijven we doorgaan.

 

Dit verlangen heeft als gevolg dat het aantal mensen dat overspannen thuis komt te zitten of een burn out krijgt, nog nooit zo schrikbarend hoog is geweest. Door dit te voorkomen is het belangrijk je bewust te worden van de aspecten waar je stress door ervaart.

 

  • Heb tijd en aandacht voor de werkelijk kostbare dingen.

Wat doe je liever: Tijd doorbrengen met mensen die je dierbaar zijn of door je instagram feed scrollen om mooie plaatjes te bekijken? Menigeen zal voor de eerste optie kiezen, omdat dit kostbaarder is dan het bekijken van andermans leven vanachter je telefoon. Maak dan ook bewust tijd vrij om tijd door te brengen met de mensen die dichtbij je staan.

 

  • Doe waar je plezier in hebt

Zowel werk als privé is het belangrijk plezier te hebben. Als dit bij een van de twee of bij allebei niet het geval is, kost dit veel energie en raak je sneller in een neerwaartse spiraal. Ga hier dus bewust mee om!

 

  • Gebruik geld dat je hebt in een zinvolle investering

Laat jij je geld op de bank staan en ga je nooit echt op vakantie? Juist door geld uit te geven aan een vakantie, een activiteit of iets dat je heel graag wilt hebben, breng je meer plezier aan in je leven. Vooral een vakantie of activiteit kunnen eraan bijdragen dat je energie krijgt en dus minder last krijgt van stress. En, je leeft maar eens, dus van (veel) geld op de bank word je niet gelukkiger.

 

  • Pak op een bewuste manier je rust

Al in het oude testament wordt gesproken over het pakken van rust. God heeft na 6 dagen scheppen 1 dag rust gepakt om van alles te kunnen genieten en hernieuwde energie te vinden. Ga hier net als God dus op een bewuste manier mee om en bouw een dag(deel) in dat je tot rust komt. Hierdoor laad je jouw batterij voldoende op om er weer een paar dagen tegenaan te gaan.

Sluit Menu