Wat is Hemelvaart? Een gesprek met Orlando Bottenbley

Wat vieren we ook alweer op Hemelvaartsdag? Stiekem vraag ik het me soms ineens weer af. Als ik het intyp in de zoekmachine van Google: ruim 1 miljoen hits. Niet niks dus. En daarom vroegen we het aan Orlando Bottenbley. Om ons weer een keer haarfijn uit te leggen waar Hemelvaart ook alweer om gaat. 

Hemelvaart in drie gebeurtenissen

Orlando denkt bij Hemelvaart altijd aan drie bijzondere gebeurtenissen: 1) de Here Jezus die Zijn missie afrondt, 2) het voorbereiden van het ‘straks’, en 3) het arriveren van de Heilige Geest.

1) Het volbrengen van de missie

“Wat veel mensen niet weten is dat Hemelvaart betekent dat de Here Jezus de missie afrondt waarmee de Vader hem naar deze wereld heeft gestuurd”. Orlando vertelt dat Jezus is gekomen om de mensheid met God te verzoenen. Door Zijn leiden, Zijn sterven en Zijn opstanding uit de dood heeft Jezus Zijn missie op aarde volbracht. Orlando: “Dat is ook de reden dat Hij, aan het kruis bijvoorbeeld, uitriep ‘Het is volbracht, die taak, die missie!'”

2) Het voorbereiden van het ‘straks’

“Jezus verwoordt dit heel mooi”, vervolgt Orlando. Orlando legt uit dat Jezus Zijn vrienden en discipelen vertelde dat Hij heen gaat om een plaats voor te bereiden in het ‘Huis van de Vader met zijn vele woningen’. Hij doet dat zodat hij zijn vrienden en discipelen later daar ook kan ontvangen. Met andere woorden: Hemelvaart betekent ook dat Jezus op dit moment, in het huis van de Vader, aan ons denkt ook na onze dood. Hemelvaart heeft dus niet alleen betekenis voor nu, maar ook voor straks.

Foto: Orlando Bottenbley tijdens een ‘Vraag het de spreker’ uitzending op New Faith Network

3) Het arriveren van de Heilige Geest

Het derde aspect van Hemelvaart is de terugzending van de Heilige Geest. De Heilige Geest is de derde persoon van de Goddelijke drie-eenheid en wordt gezonden om ons te leiden. “En lieve mensen dat is fantastisch”, vertelt Orlando, “Want de Heilige Geest is gekomen, juist om ons te troosten, te sterken, te bemoedigen en te helpen”. Daarnaast laat de Heilige Geest ons iedere dag in verbinding leven met de Vader en met de Here Jezus Christus.

Een gezegende Hemelvaart

Je leest het, Hemelvaart is een enorm belangrijke gebeurtenis. Een historisch feit dat betekenis heeft voor nu, maar ook voor de toekomst. Een gebeurtenis waarmee ons leven rijk gemaakt wordt. Gebruik de woorden van Orlando om weer eens na te denken over wat Hemelvaart voor jou betekent.

Bij New Faith Network wensen we je een gezegende Hemelvaart toe. Wist je dat we talloze Christelijke films en series voor je beschikbaar hebben? Ontdek het snel!

Sluit Menu