Geloof en ziekte – gaat dat wel samen?

Geloof en ziekte – gaat dat wel samen?

Ruurd Leenders is verhalenverteller en filmmaker. Hij is oprichter van De Media Brouwerij. Ook is hij gelovig. In een nieuwe New Faith Network Original serie gaat Ruurd op ontdekking door Nederland. Hij gaat op zoek naar wonderen tussen geloof en ziekte. En naar de manier waarop mensen waarbij niet alles goed gaat, omgaan met gezondheid en genezing. Een aangrijpende en tegelijkertijd enorm inspirerende serie.

“Alsof ik in een bak met liefde stapte”

Ruurd bezoekt een zorgboerderij van Teun en Margreet van Turenhout. Ze hebben er meerdere, ooit ontstaan om goede zorg voor hun verstandelijk beperkte dochter te kunnen bieden. Inmiddels is hun organisatie flink gegroeid en hebben ze verschillende vestigingen. Ze bieden ruimte voor genezing, heling en herstel. Enerzijds door mensen met lichamelijke en verstandelijke problemen in contact te brengen met dieren. Maar ook voor mensen die het zwaar hebben door gebeurtenissen in hun leven. “Een dier laat je nooit in de steek”, vertelt Margreet in gesprek met Ruurd. Anderzijds door onvoorwaardelijke liefde te bieden. “Onvoorwaardelijke liefde, veiligheid en respect zijn hier onze kernwaarden”, aldus Margreet. De zorgboerderij onderscheidt zich hiermee naar haar zeggen van de reguliere zorg. Ze ziet het als een vorm van liefde die God geeft – hoe bont mensen het ook maken. Sterre is één van de bewoners van de zorgboerderij. Ze gaat in gesprek met Ruurd en vertelt over een leven vol narigheid en problemen. In de reguliere zorg liep ze helemaal vast, maar op de zorgboerderij van Teun en Margreet was het ‘alsof ze in een bak met liefde stapte’.

De onvoorwaardelijke liefde van Jezus

“Er zijn bij ons ook mensen die Moslim zijn, of Atheïst. Dat is prima, zolang er maar respect is voor elkaar”, vertelt Margreet. In de zorgboerderij wordt gekeken naar het individu en naar de uniekheid van elk van de bewoners. Daar gaat een onvoorwaardelijke liefde van uit die ook Jezus kenmerkt. Iedereen is welkom. Margreet: “God is de motor achter dit alles, maar mensen hebben zelf een keuze of ze God willen aannemen”.

Geloof en ziekte

Ook Peter, de broer van Teun, werkt en woont op de zorgboerderij. Hij zorgt daar voor zijn vrouw Tineke en hun gehandicapte zoon Alex. Alex zou niet ouder worden dan 1 jaar en nooit kunnen praten. “Nu praat ik soms te veel” vertelt Alex aan Ruurd. Alex zit in een rolstoel. “100 jaar geleden was ik bedgebonden geweest”, vertelt hij. En precies daar ligt de interessante kern van deze eerste aflevering van de documentaire. De plek waar geloof en geneeskunde elkaar ontmoeten. Dankzij ontwikkelingen in de geneeskunde is Alex de leuke praatgrage jongen die hij nu is. Dankzij het geloof wordt hij gesterkt in zijn bestaan. En dankzij de liefde van God en zijn familie leidt hij zijn bestaan op de zorgboerderij.

Bekijk de aflevering over gezondheid en genezing op New Faith Network

Bekijk nu deze eerste aflevering op New Faith Network.

Sluit Menu