Een bijzonder gesprek met zangeres Kinga Bán

Je kent Kinga Bán van Sela

Maar wist je dat Kinga ook solo prachtige nummers maakt? Vast wel. Haar muziek wordt door grote groepen christenen gewaardeerd en geluisterd. In een openhartig en persoonlijk gesprek vertelt ze over haar carrière, haar muziek en haar geloof. Maar natuurlijk ook over haar ziekte: ‘misschien dat ik soms al met één been in de hemel ben’. Bekijk zeker de prachtige video van dit interview. In dit artikel heb ik een paar bijzondere momenten voor je uitgewerkt.

Kinga Ban en Sonja Silva zitten op een bank en praten met elkaar over geloof, muziek en ziekte

Als je man je in een paar woorden zou moeten omschrijven, wat zou hij dan over je zeggen?

Kinga: “misschien dat ik makkelijk en spontaan ben. Emotioneel. Ik kan niet zo goed keuzes maken en dat vindt hij soms wat lastig. Daarom hebben we elkaar ook wel gevonden, want hij is daar heel goed in. We waren beste vrienden voordat we samen waren, al vanaf 14/15 jaar. Dat is zo ideaal, helemaal nu de wereld zo verandert. Wij hadden geen mobieltjes – we gingen gewoon met elkaar afspreken. Ik hoop dat mijn kinderen ook zo iemand vinden, waar ze echt mee in contact zijn”.

Als je terugkijkt naar Sela, waar je veel tijd in stak, wat is het meest bijzondere dat je leerde?

Kinga: “Negen jaar heb ik daar gezongen. Met z’n zevenen waren we. Verschillende muziek ideeën kwamen er samen. Maar ok verschillende mensen. We waren echt samen. Dat ga ik nooit meer meemaken denk ik. Toen ik met de rest deelde dat ik ging stoppen had ik het zelf al wat los gelaten. Ik kon niet meer een hele tour volhouden, vanwege mijn ziekte. Dat was een pijnlijk moment. Het ging gewoon niet meer zoals ik Sela zag en zoals we het al jarenlang deden. Dat waren echt huilmomenten. Dat weet ik nog goed”.

Je bent zo open over je ziekte. Over hoe je in het leven staat. Is dat een hele bewuste keuze?

Kinga: “Het ongemakkelijke is vooral voor anderen. Dat is bij mij nooit zo sterk geweest. Ik merk dat in mijn directe omgeving: wanneer hebben we het er wel over en wanneer niet? Soms merken ze iets aan me en willen ze weten waarom ik me zo voel. Ik snap dat dat ongemakkelijk kan zijn. Maar als mensen iets willen weten kan ik er heel makkelijk over vertellen. Het is echt vanaf moment één dat mijn man en ik hand in hand het ziekenhuis uitliepen en we meteen zoiets hadden van ‘dit hoort nu bij ons leven’. We zeiden meteen: ‘dit gaat ons niet naar beneden halen’. Tuurlijk, die ziekte is erg, maar er zijn nog heel veel goede en mooie dingen en daar willen we op focussen. Dus inderdaad, het is een hele bewuste keuze om het gesprek positief aangegaan.

Als het over bijvoorbeeld je kinderen en loslaten gaat, kun je daar heel goed over zingen. Maar praten is moeilijker. Hoe komt dat?

Kinga: “Ik heb soms tijdens concerten dat ik bij bepaalde liedjes even volschiet. Daar ben ik dan ook blij om, omdat ik het dan goed kan zingen. Maar soms kan ik het ook niet helemaal afmaken dan. Ik vind er wel een weg in. Mijn moeder zei: ‘als God wil dat je het mooi kunt zingen gaat het vast lukken’. Maar dat is ook het positieve dat ik belangrijk vind. Ik kan er natuurlijk aan denken dat ik er als jonge moeder niet meer ben, maar daar word ik heel erg verdrietig van. Daar kan ik dan best in een dip van raken. Maar ik wil niet dat dat blijft. Het is er, maar nu ben ik hier wel. En straks haal ik ze uit school. En dan eet ik met ze. Dat is wat we nu hebben. En daarom houden we het positieve vast. Dat is niet makkelijk, maar het werkt wel goed. Bij Jezus zijn betekent niet dat hij op de ene of de andere dag meer van je gaat houden. Het maakt niet uit hoe je je voelt. God is zoveel groter dan die omstandigheden. En dat geldt voor zoveel meer in het leven”.

Bekijk nu het volledige gesprek met Kinga Bán op New Faith Network

Een afbeelding van Kinga Ban met het logo van Sterrenstof. Klik op deze afbeelding en bekijk het volledige interview.

Sterrenstof op New Faith Network

In de serie ‘Sterrenstof’ vind je na de zomer allerlei mooie, bijzondere en unieke gesprekken met christelijke artiesten. Daarnaast kijk je natuurlijk de beste christelijke films en series op New Faith Network.

 

Sluit Menu