Als tieners niet meer naar de kerk willen: moet je ze verplichten?

Check de krachtige tip van David de Vos over het gesprek over de kerk tussen ouder en tiener

Ik ben moeder van twee tieners. Ze willen niet meer mee naar de kerk en ik heb daar ontzettend veel verdriet van”. Met dit verhaal benaderde een moeder uit Ede onze redactie. Ze had een belangrijke vraag en gelukkig konden we haar in contact brengen met David de Vos. Haar vraag:  “Moet ik mijn tieners verplichten om te gaan of kan ik beter voor een andere aanpak kiezen?” Lees verder om David’s antwoord en krachtige tip te ontdekken. En dat is verrassender dan je denkt.

David de Vos is één van de sprekers die zich heeft verbonden aan New Faith Network. Dat is de grootste christelijke streamingdienst van Nederland. Met de beste films, primeurs, series en eigen producties. Benieuwd? Kijk nu 14 dagen gratis.

David de Vos geeft tips over het gesprek tussen ouder en tiener over de kerk

‘Waarschijnlijk hebben tieners het gehad met de mensen in de kerk’

Als je tieners niet meer naar de kerk willen, is dat niet zozeer een teken dat ze niets meer met God te maken willen hebben. Verplichten heeft volgens hem dan ook niet het gewenste effect. David heeft veel kennis van het onderwerp en een groot hart voor tieners. Hij vertelt dat hij regelmatig mensen tegenkomt die door hun ouders gedwongen werden om naar de kerk te gaan. En hij ziet vaak dat deze mensen lang last houden van dat stramien. “Waarschijnlijk zijn je tieners zat van de mensen in de kerk, van de omgeving en van de echtheidsgraad. Doen mensen wel echt wat ze zeggen?

Het is tijd om een heel ander gesprek over de kerk te voeren

Als tieners dus niet zozeer het geloof in twijfel trekken, maar meer de omgeving waarbinnen dat geloof besproken wordt is er ruimte voor een ander gesprek. Dat gaat dus niet om verplichten. “Stel je tiener wel de vraag ‘waarom wil je niet meer naar de kerk?’“, adviseert David de Vos. Hij verwacht dat het antwoord zal gaan over bijvoorbeeld de omgeving en de mensen. En niet zozeer over het geloof in God. “De omgeving waar tieners in zijn is heel belangrijk voor ze” David vergelijkt het met een bevroren kipfilet. “Als je kipfilet in de vriezer hebt liggen is het bevroren. Alles wat je moet doen om je kipfilet te laten ontdooien is het uit de koude omgeving halen en in een warme omgeving brengen

Laat tieners hun geloof met elkaar beleven, ook al is dat niet in jouw eigen stijl als ouder

Voor sommige tieners kan een kerk een koude koelkast zijn“, stelt David. Zijn belangrijkste tip is dan ook om je tieners de ruimte te geven hun geloof op hun eigen manier en in hun eigen omgeving te beleven. “In de kerk beleven ze niks, voelen ze niks“. Er zijn allerlei plekken waar tieners naartoe kunnen. Bijvoorbeeld het evenement ‘Like Jesus’, georganiseerd door David. Dat vindt elk jaar in het najaar plaats en er komen zo’n 3000 tieners bij elkaar. “Ze beleven hun geloof dan met elkaar en zien bij anderen hoe gaaf het kan zijn om God te dienen“.

David adviseert alle ouders om op dat niveau het gesprek met hun tiener op te zoeken. Stel ze de vragen ‘wat zou je dan wel tof vinden?’, ‘wat spreekt jou aan?’ en ‘wat heeft jouw hart?’. “Ga eens op zoek naar een kerk, gemeente of jeugdgroep in de buurt die ze wel aanspreekt. En misschien is dat wel niet helemaal jouw stijl, maar misschien moet je jouw stijl dan een beetje opofferen zodat jouw tiener wel degelijk een levendige geloofsbelevenis krijgt“. Samengevat: verplichten? Nee. In keurslijven? Nee. Helpen bij het zoeken van de juiste geloofsomgeving voor je tieners? Ja.

Kijk het volledige antwoord van David de Vos nu op New Faith Network

New Faith Network is de grootste christelijke streamingdienst van Nederland. Elke week nieuwe films, series en overdenkingen in een veilige omgeving voor het hele gezin. Kijk nu 14 dagen gratis.

Sluit Menu