Deze 8 films en documentaires moet je zien rond dodenherdenking en bevrijdingsdag op 4 en 5 mei

Het is bijna 4 mei. De dag waarop we de oorlogsslachtoffers herdenken. Een dag later, op 5 mei, vieren we onze vrijheid. Dat zijn twee hele belangrijke dagen in één weekend. Het is dit jaar en volgend jaar al 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog stopte. En dat is toch al wel lang geleden. Daarom hebben we de films en documentaires die je moet zien op een rij gezet. 8 stuks. In dit blog ontdek je ze allemaal. Je vindt alles op New Faith Network. Heb je nog geen abonnement? Ontdek New Faith Network dan nu (de eerste 14 dagen kijk je gratis).

Begin dodenherdenking en Bevrijdingsdag met een film of documentaire op New Faith Network

Er zijn heel veel films over de Tweede Wereldoorlog gemaakt. En net zo veel documentaires. We hebben er daarom een paar voor je uitgezocht die je misschien nog niet gezien hebt. Omdat ze verhalen behandelen die minder vaak verteld worden, of omdat ze gewoon wat minder bekend zijn. Natuurlijk tippen we je ook een paar bekende films. Hieronder zie je ze alle 8.

Heroes Saving Jewish Lives From The Nazis

8. Heroes: Saving Jewish lives from the Nazis

Een docu over een verhaal dat nog niet vaak is verteld. De inwoners van het Franse dorpje Plateau du Vivarais boden in de Tweede Wereldoorlog moedige weerstand aan de Nazi’s. Ze hebben daarbij meer dan 3000 Joden van de dood gered. In deze docu hoor en zie je de verhalen van de mensen die erbij waren. Een must-see.

Snuf de Hond in Oorlogstijd

7. Snuf de Hond in Oorlogstijd

Friesland. In de Tweede Wereldoorlog. Tom woont daar bij zijn oom en tante omdat zijn ouders bij een Duits bombardement zijn omgekomen. Om een vriendje te hebben krijgt hij een hond. En dat is Snuf. De Joodse Mirjam, die op dezelfde boerderij ondergedoken zit, helpt Tom, Snuf en de Canadezen bij het bevrijden van hun dorp. Een prachtige kinderfilm over de oorlog – en die zijn schaars.

The Rescuers

6. The Rescuers

Een docu over de grotendeels onbekende verhalen van 13 heldhaftige diplomaten die – ten koste van zichzelf – tienduizenden Joden hielpen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De docu volgt Stephanie Nyombayire. Ze doorkruist 15 landen en drie continenten om overlevenden en nakomelingen van de diplomaten te interviewen. Dit is een docu die verder gaat dan alleen de Tweede Wereldoorlog en ook inzoomt op het stoppen van de cyclus van genocide en misdaden tegen de mensheid.

1944 Brothers Enemies

5. 1944

Een film uit Estland! Het is 1944. We volgend de gebeurtenissen vanaf de slag bij de Tannenberg tot en met de slag bij Tehumardi op het Sõrve-schiereiland. Slagen tussen de Duitsers en het Rode Leger. Alles door de ogen van Estische soldaten die een kant moesten kiezen en hun eigen landgenoten tegenkwamen op het slagveld. Een uniek perspectief op de oorlog.

Herinneringen aan een vermoord kind

4. Herinneringen aan een vermoord kind

Een indringende documentaire waarin Willy Lindwer de lotgevallen van een aantal anonieme Joodse kinderen verfilmt. Allemaal vanuit Nederland gedeporteerd en vermoord. Herinneringen worden opgehaald door vroegere klasgenoten, buurkinderen en vrienden. Een aangrijpende verfilming.

Come Before Winter

3. Come Before Winter

Een schitterend gemaakt docu-drama over de laatste dagen van Dietrich Bonhoeffer. Deze Duitse theoloog en kerkleider kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog in verzet tegen de Nazi’s. Hij probeerde zelfs een aanslag te plegen op Adolf Hitler. Dat mislukte en hij werd opgepakt en uiteindelijk ter dood veroordeeld. Deze verfilming laat zien wie Bonhoeffer was en waarom hij zijn keuzes maakte. Een topproductie.

Auschwitz The Destruction Trilogy

2. Auschwitz – The Destruction Trilogy

Een driedelige docu-serie over de verschrikkingen van Auschwitz. Waar de meeste verhalen over Auschwitz over ‘overleven’ gaan, richt deze docureeks zich op de vernietiging en het proces dat leidde tot de verdwijning van ruim een miljoen mensen. Geen lichte kost, maar wel een ander perspectief. Met andere beelden en andere verhalen dan we gewend zijn.

Haar naam was Sarah

1. Haar naam was Sarah

Een journaliste werkt aan een stuk over de deportatie van duizenden Joden. Ze ontdekt dat een lang bewaard geheim het lot van haar schoonfamilie linkt aan het lot van een Joodse familie. Ze raakt geobsedeerd en gaat op zoek naar wat er met de familie is gebeurd. En dan in het bijzonder met Sarah, die 10 jaar is als haar familie gedeporteerd wordt. Misschien wel een van de beste films over de Tweede Wereldoorlog die in de afgelopen jaar gemaakt is.

Is New Faith Network iets voor jou? Probeer het nu 14 dagen gratis

New Faith Network heeft de grootste collectie christelijke films, series, overdenkingen en muziekregistraties van Nederland. Het werkt net als Netflix: met een abonnement kijk je alles onbeperkt en overal. En dat is maar €5,95 per maand! Om te ontdekken of het bij je past kosten de eerste 14 dagen je helemaal niets. Ontdek nu hoe het werkt.

 

Sluit Menu