Maak zelf een stop motion filmpje en stuur ‘m op

Stop! Foto! En verplaats! Dat is ongeveer het idee achter een stop-motion video. Je zet een poppetje neer en maakt een foto. Daarna verplaats je het poppetje een heel klein stukje en maak je weer foto. Enzovoort. Uiteindelijk zet je al deze foto’s achter elkaar in een filmpje. Voila; je eigen stop-motion video! Denk jij dat je dit kan? Doe dan mee aan de New Faith Network stop-motion zomerwedstrijd! Alles wat je ervoor nodig hebt is een camera (of telefoon met camera), een computer of laptop en wat geduld. Lees hieronder hoe je zo’n video maakt en hoe je meedoet aan onze wedstrijd.

Maak je eigen stop-motion filmpje van een bekend Bijbelverhaal

Het is vakantie en dat betekent meer tijd voor leuke dingen. Het maken van een stop-motion video bijvoorbeeld. Dus pak je lego, playmobil, je hatchimals, barbies, action figures, knuffels, pet shop figuurtjes of wat dan ook en maak je eigen versie van een bekend Bijbelverhaal. Welk verhaal dat is, bepaal je zelf. Zo lang je er maar een stop-motion video van maakt van maximaal 30 seconden. Benieuwd hoe zo’n video eruit ziet? Kijk maar naar het voorbeeld!

Een voorbeeld van een stop-motion video met playmobil

Dit is wat je moet doen om je eigen stop-motion video te maken

Een stop-motion video maken is hartstikke makkelijk. Hieronder staat precies wat je nodig hebt en wat je moet doen.

  • Je filmpje mag maximaal 30 seconden duren.
  • Is jouw filmpje klaar? Zet ‘m dan bijvoorbeeld op Youtube of Vimeo.
  • Stuur de link naar je video uiterlijk 31 augustus met een korte beschrijving en vermelding van het Bijbelverhaal van je video naar: redactie@newfaithnetwork.nl
  • De drie mooiste video’s zie je na de zomer op onze facebookpagina!

Voordat je begint …

Zorg dat je een fotocamera hebt, of een telefoon waar je foto’s mee kunt maken. Je hebt ook een computer of laptop nodig, of een stop-motion app op je telefoon. Stel je fotocamera in op de laagste resolutie! Voor een stop-motion video heb je namelijk heel veel foto’s nodig. Hoe lager de resolutie, hoe kleiner de bestanden en hoe makkelijker je ze op je computer achter elkaar kunt zetten. Heb je een statief? Ook dat kan handig zijn – want je camera moet wel stil blijven staan. Heb je geen statief? Zet je camera of telefoon dan tegen een muurtje, een glazen pot of op een dik boek of iets anders stevigs. Inspiratie nodig? Check de foto hieronder!

Zo zet je je telefoon neer voor een stop motion filmpje
Zo kun je bijvoorbeeld je telefoon stevig vastzetten.

Stap 1 – Kies een Bijbelverhaal

Kies zelf een Bijbelverhaal. Bepaal welke onderdelen van het verhaal je gaat uitbeelden. En ook welke poppetjes, knutselwerken of wat dan ook je daarvoor gaat gebruiken. Kies je bijvoorbeeld voor het verhaal waarin Mozes een braamstruik ziet branden? Dan heb je een poppetje nodig dat Mozes uitbeeldt. Maar bijvoorbeeld ook een uit karton geknipte struik. En iets waarmee je de vlammen laat zien: misschien wel met klei? Denk ook na over de achtergrond! Maak je de foto’s op de keukentafel, een groot wit vel papier, of juist buiten?

Stap 2 – Begin je verhaal met een eerste foto

Wat laat je zien op de allereerste foto? Zie je Mozes bijvoorbeeld tussen een kudde schapen staan? Of zie je juist alleen nog maar een paar bosjes, waar op latere foto’s de schapen één voor één komen binnenlopen? Het is helemaal aan jou. Als je tevreden bent over de eerste opstelling; maak dan je eerste foto!

Stap 3 – Laat beweging ontstaan

Op alle volgende foto’s laat je beweging ontstaan door je poppetjes steeds een heel klein stukje te verplaatsen of bewegen en weer een nieuwe foto te maken. Dus: op je allereerste foto zie je (bijvoorbeeld) Mozes tussen de schapen staan. Op de tweede foto staan de schapen een heel klein stukje verder. Op de derde foto staan ze weer een klein stukje verder en heft Mozes zijn staf. Etcetera. Op deze manier vertel je het hele verhaal. Let op: voor een filmpje van 30 seconden heb je misschien wel 180 foto’s nodig!

Stap 4 – Zet al je foto’s op je computer en maak er een filmpje van

Top! Je hebt héééél veel foto’s gemaakt (en heel veel plezier gehad) en een Bijbelverhaal uitgebeeld. Nu moet je er nog een filmpje van maken. Dat kun je op telefoon doen met een stop-motion app (zoek maar in de Appstore of Google Play store), maar je kunt alle foto’s natuurlijk ook op je computer zetten. Op je computer gebruik je dan een videobewerkingsprogramma zoals ‘Windows Movie Maker‘ (op een windows computer) of Quicktime (op een iMac). Maak een nieuw project aan, zet ál je foto’s erin, en pas de tijdsduur (Duration) per foto aan naar 5 of 6 foto’s per seconde! Dat betekent dat je de ‘weergaveduur’ voor elke foto bijvoorbeeld op 0.2 seconde zet. Klaar? Sla je video op en zet ‘m ergens op Youtube! De link stuur je naar ons. Succes!

Met Windows Movie Maker maak je gemakkelijk een stop motion film
Selecteer al je foto’s en pas de tijdsduur per foto aan naar 0.2! Dat betekent 5 foto’s per seconde in je video.

Gefeliciteerd! Je bent een echte stop-motion topper.

Heb je alle stappen doorlopen? Dan mag je jezelf een echte stop motion topper noemen. Van alle inzendingen die we krijgen kiezen we drie video’s uit die je na de zomer op onze Facebookpagina terugziet. Heel veel plezier! En let op:

  • Je filmpje mag maximaal 30 seconden duren.
  • Is jouw filmpje klaar? Zet ‘m dan bijvoorbeeld op Youtube of Vimeo.
  • Stuur de link naar je video uiterlijk 31 augustus met een korte beschrijving en vermelding van het Bijbelverhaal van je video naar: redactie@newfaithnetwork.nl
  • De drie mooiste video’s zie je na de zomer op onze facebookpagina!
Sluit Menu