För vem tänder du ett ljus?

I dag har du kanske satt ett ljus på någons grav. Den vackra traditionen att tända ett ljus på graven till någon anhörig har gått i arv hundratals år. Fast det var först efter andra världskriget som vanan kopplades till Allhelgonahelgen och speciellt Alla själars dag. 

Alla helgons och martyrers dag

Sedan medeltiden firar vi Alla helgons dag, men vissa drag har hängt med ända från den allra tidigaste kristendomen då martyrernas dödsdagar firades. I takt med en ökande helgonförklaring under medeltiden, tillkom fler och fler helgon som inte nödvändigtvis fick en egen helgondag i almanackan. Dessa fick en gemensam dag – Alla helgons dag. I de flesta (katolska) kyrkor firas dagen alltjämt den 1 november, men vi har som bekant skapat en rörlig helgdag. Sedan 1953 infaller Alla helgons dag på lördagen mellan den 31 oktober och 6 november. Vilket innebär att vi även har Alla helgons afton på fredagen. I almanackan förblev däremot dagen 1 november Allhelgonadagen. 

Alla själars dag - alla dödas dag

Söndagen efter alla helgons dag är ”Alla själars dag”. I katolska kyrkan kallas dagen alla dödas dag. Seden att tända ett ljus på en grav är även den mycket gammal. Inspirationen sägs komma ifrån den keltiska tradition som germanerna tog över, nämligen att leda de döda med ljus och eldar när de skulle vända hem mellan sommarens slut och vinterns början. I Sverige levde en tradition att tända ljus vid avlidna barns gravar. Fram till 40-talet skedde detta dock oftast runt jul, därefter blev det allt vanligare att lysa upp de dödas gravar i samband med Allhelgonahelgen. 

Koppling till vinterns början

November var bondesamhällets första vintermånad och var därför omgiven av ritualer som hade med skörd och grödor att göra. Så firades allhelgonagillen redan på 1200-talet i Sverige. Samtidigt som man festade och gladdes tillsammans kunde dagen användas för välgörenhet.

Vara eller icke…

Lite förvirrande är dock benämningarna på dessa dagar. Märkta av tidens gång kanske. För när man under reformationen ville rensa ur gamla katolska traditioner, blev ändå Alla helgons dag kvar. 1772 flyttades dagen till den första söndagen i november, för att 1953 flyttas den till den lördag som infaller mellan den 31 oktober och 6 november. Alla själars dag var sedan reformationen inte en helgdag, men sedan 2002 infaller den alltså på söndagen efter Alla helgons dag.

Mindfulness med rötter i 700-talet

Oavsett vilken dag du väljer att tända ett ljus på någon anhörigs grav, så är det fint att veta hur gammal denna tradition är. Använd gärna stunden till att tänka på dina döda. Att ge plats för saknaden. Låt deras liv inspirera dig att göra gott. Känn kraften vi alla delar.

Se The Masked Saint på All Saints Day

Ett långt hopp från hundratals år av tradition, men med risk för en liten klyscha vill jag lyfta fram en film som handlar om förlåtelse, tro och kraften i att be.

I The Masked Saint ser vi hur en proffsbrottare – wrestler – blir präst efter att han lagt brottningen på hyllan. Men han har inte gett upp brottningen helt – istället uppträder han incognito för att bekämpa brottslighet i sin stad.  

Filmen är baserad på en sann historia och blev 2015 utsedd till bästa kristna film. 

Kanske fin att koppla av med såhär på All Saints Day.

Kristen film på New Faith Network
Se The Masked Saint nu på New Faith Network
Stäng meny