Adventskalender på New Faith Network

I vår adventskalender hittar du varje dag ett tänkvärt bibelord och en film inspirerad av detta bibelord. Följ den på Facebook och Instagram!

Att göra väntans tid kortare

Längtar du också till jul? Hur gör du för att få tiden att gå tills det är dags? Eller tycker du just att det går lite för fort? Oavsett vilket så hoppas jag att du lyckas stänga ute stressen i jul. För det är ju just på julen vi kan – eller kanske borde – ta oss tiden att stanna upp och tänka på julens budskap om frid. Och nu har nedräkningen börjat. Vårt bidrag till att koppla av är en adventskalender som varje dag påminner om ett bibelord och ger ett tips om en film som har att göra med det bibelcitatet.

Hopp, tro, glädje och fred

För varje ljus vi tänder i advent har vi ett tema. Så står det första ljuset för hopp, det andra för tro, det tredje för glädje och det fjärde för fred. Våra bibelcitat är hämtade ur dessa fyra ämnen. Och förstås ljus, det ljus som Guds son kommer med.

Filmtipsen har med det överkopplande temat att göra och är inte nödvändigtvis julfilmer – men varje filmtips bjuder dig en chans att stänga ute julstressen för en liten stund och ägna dig åt lite underhållning. God underhållning som vi kallar det på New Faith Network. 

Advent betyder ankomst

Ordet advent betyder ankomst, och det är förstås Jesus ankomst som menas. Men dessa fyra söndagar som förbereder hans ankomst har mer och mer fått karaktären av just väntans tid. Och det kanske allra mest för barnen, som inte alltid förstår innebörden av tålmodighet. Även för barnen finns det fin underhållning på New Faith Network. Flera av adventskalenderns tips är riktade till ungdomar, men för de allra minsta finns till exempel urgulliga Symfollies, barnprogrammen om fiolerna Stradi och Viola, deras mamma cellon Celine och basfiolen pappa Bass. 

Var kommer seden med Adventskalendrar ifrån?

Enligt Nordiska museet kommer seden med att ha en adventskalender som räknade ner de tjugofyra dagarna till julafton ifrån Tyskland. I Sverige trycktes den första adventskalendern av flickscouterna och försågs av ett klassiskt julmotiv av Aina Stenberg MasOlle. Traditionen sägs vara ännu äldre. Redan på 1800-talet sammanställdes en barnens adventskalender med pyssel, poesi och lekar som kunde fylla barnens och ungdomarnas väntan till julen.

När blev adventskalendern en julkalender?

I Sverige tog radion upp iden med en adventskalender och började redan 1957 att sända ett program var dag som var knuten till en kalender. SVT följde därefter med sin tevesända adventskalender. 1971 bytte man sedan namn till julkalendern. 

Namnbytet har säkert inte i sig lett till den enorma kommersialiseringen av jul, men kanske var det en liten fingervisning om vad som skulle komma. Mindre tanke på Jesus ankomst, mer på julklappar…

En stunds avkoppling

Mitt i all stress hoppas vi att varje lucka ger dig en liten stunds avbrott i julhektiken, och att du kan njuta av stund framför teven, datorn eller i mobilen.

Fin nedräkning önskar vi på New Faith Network!

Stäng meny